Newyorský styl pizzy
Různé doby, různá místa, a tedy různé variace pizz. Ve dvacátém století se pizza stala mezinárodním jídlem a zanedlouho poté se v USA stala ikonickým pokrmem značné popularity. Jedním ze známých stylu je newyorský styl pizzy.
Pizza v newyorském stylu je charakteristická velkým, širokým a ručně vyrobeným těstem. Těsto je však ve skutečnosti silné a křehké pouze podél okraje a pod omáčkovým základem měkké, aby se dala pizza snadno přeložit napůl. Tradiční „polevou“ na tento styl pizzy je klasický rajčatový základ a drcený sýr mozzarella. Tento styl pizzy v USA vznikl na počátku 20. století a na základě pizzy, která vycházela z neapolské pizzy v Itálii. Dnes je tento styl populární převážně v samotném New Yorku. Popularita je různá po celé ploše států Ameriky.
Vznik newyorského stylu pizzy
Italský přistěhovalec z Neapole si v roce 1897 otevřel obchod s potravinami. Chtěl však vybudovat první pizzerii v New Yorku, a tak o osm let později získal licenci na prodej pizzy a otevřel ji pro veřejnost. Jeho nový zaměstnanec jménem Antonio Totonno Pero začal vyrábět pizzu podle svého stylu – později se mu začalo říkat newyorský styl pizzy.
Tradiční pizza v newyorském stylu se skládá ze základní formy lehké vrstvy rajčatové omáčky posypané suchým, strouhaným, plnotučným sýrem mozzarella a na sýr jsou umístěny další vrstvy omáčky. Pizzy mají obvykle průměr asi 18 až 24 palců (45 až 60 cm) a běžně se krájí na osm plátků. Tyto velké široké plátky se často jedí tak, že se složí na polovinu. Sklopením plátku se také shromáždí nadbytek oleje v záhybu, což umožní plátek jíst jednou rukou (pizza se pak nekroutí).
Těsto v newyorském stylu vyčnívá vysokým obsahem lepku. Minerály přítomné v zásobování vodou z vodovodu v New Yorku také přispívají chuti tím, že těstu v oblasti metra dodávají charakteristickou strukturu a chuť. Někteří nestátní pekaři dokonce kvůli pravosti přepravují vodu napříč zeměmi. Mnoho výrobců pizzy by však tuto skutečnost zpochybnilo s tím, že kvalitních a věrných pizz v newyorském stylu je stále více a více. Popularita pizzy v newyorském stylu usnadnila přístup ke správnému vybavení a výrobkům pro ty, kteří se v tomto odvětví snaží vyrábět produkt autentický svým newyorským kořenům.
Na rozdíl od chicagské pizzy, která má obvykle menší velikost, obvykle nemá průměr více než 30 cm, je průměrná velikost pizzy v newyorském stylu obvykle větší a pohybuje se mezi jednou a půl až dvě stopy (18 až 24 palců, 45 až 60 cm) v průměru, s některými ještě většími obřími pizzami v newyorském stylu o průměru až 36 stop (36 palců, 90 cm).
Typické koření zahrnuje sušené oregano, česnekový prášek, sušené červené chilli papričky, sušenou bazalku a strouhaný parmezán.