Pizza ve stylu St. Louis

Pizza ve stylu St. Louis

Různé doby, různá místa a různé variace pizz. Ve dvacátém století se pizza stala mezinárodním jídlem a zanedlouho poté se v USA stala ikonickým pokrmem značné popularity. Jedním ze známých stylů je pizza ve stylu St Louis.

Pizza ve stylu st. Loius

Pizza ve stylu St. Louis je zřetelný typ pizzy populární ve středozápadním městě St. Louis, Missouri a okolních oblastech. Definitivní charakteristikou pizzy ve stylu St. Louis je velmi tenká krusta a kůrka bez kvasnic, běžné (ale ne univerzální) použití taveného sýra Provel a pizzy nakrájené na čtverečky nebo obdélníky místo trojúhelníčků.

Pizzu lze najít v místních řetězcích, zejména v Imo’s Pizza, a jako samostatná nabídka v mnoha místních restauracích; mražená pizza ve stylu St. Louis je k dispozici také v místních supermarketech, jako je Schnucks.

Schnucks

 

Těsto je tvořeno bez droždí, na rozdíl od hluboké mísy v chicagském stylu nebo tenké, a kynuté pizzy v newyorském stylu, čímž se získá křehké a krekrové finální těsto, které však nelze snadno složit. Místo větších trojúhelníků, které jsou typické pro mnoho stylů pizzy, se pizza ve stylu St. Louis obvykle krájí na čtverce o rozměrech 3 nebo 4 palce (asi 10 cm), což je styl označovaný jako party nebo krčma. Odpovídajícím způsobem některé místní restaurace dělají své celé pizzy spíše obdélníkové než kulaté. Důvod zůstává neznámý.

Pizza ve stylu st. Louis se sýrem Provel

Pizza ve stylu St. Louis kdo ji vytvořil?

Někteří říkají, že Ed Imo, tj. zakladatel prominentního řetězce pizzerií v St. Louis, byl dříve pokrývačem dlaždic a podle toho takto krájel svou pizzu; jiní říkají, že je to praktické opatření, které se snaží zabránit prasknutí tenkého těsta pod tíhou omáčky. Omáčka je často ochucená oreganem více než jiné druhy pizzy. Navzdory své tenké krustě může být pizza ve stylu St. Louis hluboce vrstvena s mnoha různými omáčkami kvůli robustnosti těsta.

Pizza ve stylu St Louis často zahrnuje bílý tavený sýr známý jako Provel. Provel je ochranná známka pro kombinaci tří sýrů (provolone, švýcarský a bílý čedar) používaných místo mozzarelly nebo provolonu, které jsou běžné u jiných stylů pizzy. Sýr Provel byl vyvinut společností Costa Grocery v padesátých letech minulého století ve St. Louis a vyrábí se ve Wisconsinu především pro trh přímo ve St. Louis, tak sýr není široce dostupný mimo oblast St. Louis.

Skrýt Close