Pizza ve stylu Chicago

Pizza ve stylu Chicago

Různé doby, různá místa a různé variace pizz. Ve dvacátém století se pizza stala mezinárodním jídlem a zanedlouho poté se v USA stala ikonickým pokrmem značné popularity. Jedním ze známých stylů tvorby je pizza ve stylu Chicago.

Pizza ve stylu Chicago, je připravena podle několika různých variací vyvinutých v Chicagu. Nejznámější je tzv. „hluboká pizza“. Pánev, ve které je pečená, dává pizze charakteristický vysoký okraj, který poskytuje dostatek prostoru pro velké množství sýra a hustou rajčatovou omáčkou. Pizza ve stylu Chicaga může být připravena ve stylu tzv. „hlubokých pokrmů“, a nebo jako tzv. „plněná pizza“.

jj
Pizza ve stylu Chicago

Primární rozdíl mezi hlubokou pizzou a většinou ostatních forem pizzy spočívá v tom, že jak název napovídá, kůra těsta je velmi hluboká (vysoká) a vytváří velmi silnou pizzu, která se více podobá koláči než plochému chlebu. Přestože je celá pizza velmi silná, v tradičních chicagských pizzách s hlubokými pokrmy je samotná kůra tenká až středně silná.

Hluboká mísa na pizzu se peče na železné pánvi nebo na kulaté ocelové pánvi, která je více podobná dortové nebo koláčové pánvi než typické pánvi na pizzu. Pánev je naolejovaná, aby bylo možné ji snadno vyjmout a vytvořit smažený efekt na vnější straně kůry. Kromě obyčejné pšeničné mouky může těsto na pizzu obsahovat kukuřičnou mouku, krupici nebo potravinářské barvivo, což dává těstu výrazně nažloutlý tón. Těsto je přitlačené na boky pánve a vytvoří misku pro velmi silnou vrstvu polevy.

Hluboká mísa na přípravu Pizzy Chicago

Silná vrstva omáček používaných uvnitř pizzy s hlubokými pokrmy vyžaduje delší dobu pečení (obvykle 30–45 minut). Z tohoto důvodu se omáčky sestavují „vzhůru nohama“ z jejich obvyklého pořadí na pizzu. Těsto je pokryté sýrem (obvykle nakrájenou mozzarellou), následovanou různými druhy masa či surovinami, jako jsou feferonky nebo klobása. Jako vrchní vrstva se přidá tepelně nezpracovaná omáčka, obvykle vyrobená z drcených konzervovaných rajčat; i když někdy se přidává kropení parmazánem pro další chuť. Je typické, že když je objednána k přepravě nebo k dodání, je pizza nerozřezaná, protože to zabrání nasáknutí vlhkosti z omáčky a zálivek do kůry, což způsobí, že koláč bude promočený.

Plněná pizza

Jinou metodou chicagské pizzy je „plněná pizza“. Plněné pizzy jsou často ještě hlubší než pizzy s hlubokým pokrmem, ale jinak může být těžké vidět rozdíl, dokud není pizza rozřezána. Plněná pizza má obecně mnohem hlubší hustotu polevy než jakýkoli jiný typ pizzy. Stejně jako u pizzy s hlubokými pokrmy tvoří hluboká vrstva těsta misku na vysoce oboustranné pánvi a přidají se polevy a sýr. Poté navrch nastupuje další vrstva těsta, která je přitlačena na boky kůrky. V této fázi má tenký vrch těsta zaoblený, klenutý vzhled. Pizzaři často vytvářejí malý otvor v horní části víka, aby při vaření mohl unikat vzduch a pára, a to především tak, aby pizza „nevybuchla“. Obvykle, ale ne vždy, je rajčatová omáčka naložená přes vrchní krustu před pečením pizzy. Jak vznikla pizza úplně od počátku? Najdete zde.

Skrýt Close