Řecká pizza
Různé doby, různá místa a různé variace pizz. Ve dvacátém století se pizza stala mezinárodním jídlem a zanedlouho poté se v USA stala ikonickým pokrmem značné popularity. Jedním ze známých stylů tvorby je i řecká pizza.
Charakteristika – Řecká pizza
Řecká pizza, není ve skutečnosti běžnou součástí kuchyně. Určitě lze pizzu najít v restauracích v italském stylu, zejména ve městech, jako součást globalizace. Pizza, ve skutečnosti není kulturní posedlost, třeba jako Spojených státech. Je však populární mezi komunitami řeckých přistěhovalců, protože mnoho z nich se stalo majiteli pizzerií. Pizza, která byla vyrobena v těchto řeckých pizzerií, má několik odlišných charakteristik od jejího italského bratrance, a tak byla pizza označena jako „řecká pizza“ nebo jako řecký styl tvorby pizzy.
První pozoruhodný rozdíl je ve způsobu pečení pizzy. Tradiční italská pizza se vaří na ploché pánvi na pizzu, nejlépe v cihlové peci. Řecká pizza se vaří buď v elektrické peci na pizzu, nebo ve zděné peci v mělké misce na pizzu, která byla hojně naolejovaná olivami, aby se zabránilo přilepení na pánev. Konečným výsledkem je upečené těsto, které je trochu nafouklejší a křupavější než těsto z italské pizzy. Při dotyku má také „mastný pocit“.
Jedna věc, která skutečně odlišuje pizzu od ostatních, je její opravdová mastnota. Základní ingredience jsou stejné (těsto, omáčka a sýr). Jediné skutečné vysvětlení, proč je tak mastná, Je že Řekové absolutně milují olivový olej! Kromě použití velkého množství oleje v pánvi,se také používá při přípravě těsta a před pokládáním do trouby se dokonce pokropí sýrem. Konečným výsledkem je pizza, která je hladká díky oleji, aniž by byla příliš silná.
Pokud jste někdy jedli řeckou pizzu, všimnete si, že omáčka má jedinečnou chuť. Když se ptáte majitelů pizzerií, vždy se vám zdráhají sdělit, proč je jejich omáčka tak odlišná. Je však těžké něco takového udržet v tajnosti dlouho! Jedna věc, která je zodpovědná za chuť, je že Řekové mají mnohem hustější omáčku, takže často přidávají vodu a spoustu olivového oleje, tím zabrání tomu, aby omáčka byla příliš hustá. Jedním z jejich největších tajemství je však skutečnost, že samotná omáčka je na varné desce udržována teplá po celý den, což znamená, že pánev karamelizuje okraje omáčky. Omáčka se pravidelně míchá, což naplní celou omáčku touto lahodnou karamelizací.
Aby se dala řecká pizza považovat za řeckou, tak ve skutečnosti nezáleží na tom, jaký druh omáčky se použije. To, co ji skutečně odlišuje, je způsob, jakým je vyrobena.
Nezáleží na tom, zda je pizza připravena pouze se sýrem, nebo jaké má suroviny. Jde o kombinaci způsobu vaření, omáčky a svobodného použití olivového oleje. V restauracích, které nejsou v Řecku, se však řecká pizza ve skutečnosti týká běžné italské pizzy, která má tradičně řecké přísady, jako jsou olivy a feta sýr. Význam pojmu „řecká pizza“ tedy do značné míry závisí na tom, odkud jste. Avšak pokud milujete pizzu, na našich stránkách můžete poznat i její historii.