MRAŽENÁ PIZZA
Mražená pizza je v dnešní době zažitou klasikou. Člověk přijde do obchodu, koupí si pizzu z mrazáku, vrátí se domů a poté prakticky přemění pizzu v teplý chutný pokrm vhodný k přímému podávání.
Jak mražená pizza vznikla?
Mražená pizza byla poprvé uvedena na trh v padesátých letech. Prakticky se jednalo o levné chutné jídlo pro lidi, kteří měli klasickou či mikrovlnnou troubu. Prvotní myšlenka pro pizzu připravenou ihned k vaření (ready-to -cook pizza) se objevila v letech po druhé světové válce. Začínalo se s experimenty, jak vytvořit jídlo, aby vydrželo a bylo ihned připraveno k podávání. První příklady mražených pizz se objevily roku 1950 a patent na mraženou pizzu byl udělen roku 1954 ale jinak je historie pizzy mnohem hlubší.
Patent získal jistý Joseph Bucci, který vyřešil problémy s zmraženým těstem tak, aby při jeho rozmrazování měla pizza správnou strukturu. Jedním z velkých problému byl totiž fakt, že suroviny zmrazené na pizze po zahřátí začnou „tát“ a nežádoucí vlhkost pronikne do hmoty, což ji činí mokrou a nechutnou. Další problémem byla rajčatová omáčka jakožto základ na pizze.
Při jejím rozmrazení docházelo k přeměně omáčky v nepravidelnou konzistenci a s nestejnorodým vzhledem. V dnešní době se do těsta dělají drobné otvory, aby se zabránilo vytváření vzduchových bublin během kynutí a pečení, nicméně výsledkem je, že těsto má nepravidelnou konzistenci a na některých místech může být gumovité a na jiných tvrdé. Kromě toho omáčka často proniká otvory až k pánvi, kde se spálí a vzniknou spáleniny. Cílem Josepha Bucciho bylo vyřešit všechny tyto problémy a poskytnou mraženou pizzu mající stejnou konzistenci jak ve zmrazeném stavu, tak i při pokojové teplotě.
Průkopníci
Za počátek vzniku mražené pizzy je však považován hudebník Emil De Salvi, který roku 1951 v oblasti Chicaga přišel se značkou mražených pizz „Pizza-Fro“. Jeho pizzy se staly velmi brzy populární a nabízely se v obchodech i v sousedních státech.
Hlavním milníkem pro zrod mražené pizzy se stala doba, kdy se tento fenomén stal národním. Za tento úspěch je považována minnesotská žena jménem Rose Totino. Jednoho dne navštívila své přátele v Pensylvánii a zde ochutnala poprvé pizzu, která ji oslnila. To nakonec vedlo k tomu, že si otevřela italskou restauraci a do roku 1962 začala vyrábět i zmrazené pizzy. Brzy se její značka stala národní a její mražená pizza se stala nejprodávanější značkou mražené pizzy na mnoha trzích. Její značku pak odkoupila společnost Pillsbury. A tak začala éra mražených pizz.